Δ. Αποστολάκης
Οι Χαΐνηδες, το συγκρότημα του Δημήτρη Αποστολάκη και του Δημήτρη Ζαχαριουδάκη, αυτή την περίοδο εμφανίζονται στο Σταυρό του Νότου, ενώ παράλληλα θα παρουσιάσουν μία ιδιαίτερη ανάγνωση του “Ερωτόκριτου” στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 21 Απριλίου και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά την Τρίτη 26 Απριλίου μαζί με την χορευτική ομάδα “Κι όμως κινείται”.

Ο Δημήτρης Αποστολάκης, ο ένας εκ των δημιουργών των Χαΐνηδων, μίλησε στο GetGreekMusic για τις εμφανίσεις τους στο Σταυρό του Νότου, την οικονομική κρίση και για το νέο του βιβλίο “Φτου Ξελευτεριά για όλους” που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Μιλήστε μας για τις νέες σας εμφανίσεις στο Σταυρό του Νότου. Τι θα παρουσιάσετε;

Δεν έχει σημασία τι θα παρουσιάσουμε. Δεν έχει σημασία αν παίξουμε το «Μια ωραία πεταλούδα» ή την «Ενάτη» του Μπετόβεν. Το σημαντικό είναι η κάθε παράσταση να έχει νόημα. Και μια παράσταση έχει νόημα μόνο όταν πραγματώνεται σαν τελετή κοσμογονικής αφήγησης. Τότε, μουσικοί κι ακροατές εγκαταλείπουν τον απατηλό ατομικό εαυτό τους  και καταβυθίζονται στο αληθινό άχωρο και άχρονο της συλλογικής μας ύπαρξης.

Οι Χαΐνηδες είναι μαζί εδώ και 25 χρόνια. Ήταν εύκολη η κοινή σας πορεία; Υπήρξαν προβλήματα; Και αν ναι, πώς τα αντιμετωπίσατε;

Ευτυχώς που υπάρχουν «προβλήματα». Για μας δεν είναι προβλήματα. Είναι ευκαιρίες αλλαγής. Μόνο ό,τι αλλάζει, ζει πραγματικά. Στη φύση όλα αλλάζουν, όλα βρίσκονται σε αδιάλειπτη κίνηση. Δεν υπάρχουν προκατασκευασμένοι τρόποι αντιμετώπισης. Κάθε οντότητα αποκτά την ιδιαίτερη ποιότητα της με τον ιδιαίτερο τρόπο που ξεπερνά τις δυσκολίες της. Υπάρχει η παροιμία που λέει «Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται». Με τη μαθηματική μέθοδο της αντιθετοαντιστροφής η παραπάνω παροιμία διατυπώνεται ως εξής: «Αν δεν περάσεις φουρτούνες δε γίνεσαι καλός καπετάνιος». Η φύση μας φιλοδωρεί με «προβλήματα» για να οικοδομούμε νέους, ανώτερης ποιότητας εαυτούς.

Η καταγωγή σας από την Κρήτη σίγουρα έχει επηρεάσει τα μουσικά σας ερεθίσματα. Ποια άλλα όμως μουσικά ερεθίσματα έχετε; Από πού προέρχεται η έμπνευσή σας;

Ακούμε, σπουδάζουμε –και συνεπώς επηρεαζόμαστε- απ’ όλη την αληθινή μουσική δημιουργία. Η αληθινή τέχνη είναι απόρροια μύχιας ανάγκης. Αγαπήσαμε μοναδικά κομμάτια από πάμπολλα είδη μουσικών παραδόσεων: κρητικά, ρεμπέτικα, ηπειρώτικα, θρακιώτικα, μικρασιάτικα, βαλκανικά, αφρικάνικα, κλασικά, μπλουζ, ροκ, τζαζ κ.ά. Η έμπνευση δεν ξέρουμε από που προέρχεται, ούτε μας αφορά. Δεν ξέρουμε πότε θα βρέξει και ποιο σύννεφο θα ρίξει το νερό. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ξεπετρίζουμε κάθε στιγμή, με τη μέγιστη χαρά και αυταπάρνηση, το χωράφι της καρδιάς μας. Ό,τι φυτρώσει θα είναι προïόν φυσικής αναγκαιότητας και συμπαντικής αρμονίας.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Ποτέ δεν κάναμε σχέδια. Διάφορα γεγονότα-πειραματισμοί μας καλούν αυτόν τον καιρό. Τα αποτελέσματα των παράξενων αυτών ερευνών θα ανακοινωθούν εάν και εφόσον τελεσφορήσουν.
ΧαΐνηδεςΓια ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, βρισκόσασταν σε περιοδεία στην Ευρώπη. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά ότι η μουσική είναι παγκόσμιος κώδικας επικοινωνίας που καταργεί στην πράξη κάθε σύνορο και κάθε δογματισμό.

Πόσο σας έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση σαν καλλιτέχνες; Πιστεύετε ότι η κρίση είναι κατά βάση κοινωνική και όχι οικονομική;

Η κρίση είναι βαθύτατα πολιτισμική. Το διατυμπανίζαμε από τη δεκαετία του ’90 μέσα από τα τραγούδια και την αρθρογραφία μας. Οι Έλληνες το κατάλαβαν όταν η κρίση ξέσπασε στην τσέπη τους. Το πρώτο δείγμα  της κατάστασης ενός συνόλου είναι η αισθητική του. Γιατί το αισθητικόν είναι ηθικόν και το ηθικόν είναι πολιτικόν. Η επικρατούσα κατάσταση στην Ελλάδα (τις τελευταίες δεκαετίες) είναι μια ανήθικη και φασίζουσα αισθητική εντεχνοσκυλάδικου και λάιφ στάιλ.. Αυτός ο τόπος συνεχίζει να ζει μόνο χάρη στην αυτενέργεια της ιερής μειοψηφίας του.

Αν δεν είχατε γεννηθεί στην Ελλάδα, πού θα θέλατε να έχετε γεννηθεί και γιατί;

Δε γεννήθηκα ποτέ (αφού δεν το θυμάμαι) κι ούτε θα πεθάνω ποτέ (αφού δεν θα είμαι εκεί).

Με ποιον καλλιτέχνη θα θέλατε να συνεργαστείτε κάποια στιγμή κι αποτελεί «καλλιτεχνικό» σας απωθημένο;

Το αλάτι είναι χλωριούχο νάτριο. Το χλώριο και το νάτριο δεν είχαν κανένα απωθημένο να ενωθούν. Ενώθηκαν γιατί έτσι εξοικονομείται ενέργεια. Η οικονομία είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό της φύσης. Αυτή ενώνει τις αντιθέσεις οικοδομώντας νέες συνθέσεις. Τα παντρέματα μας δεν τα αποφασίζουμε εμείς. Στις περισσότερες περιπτώσεις της «βιομηχανίας της κουλτούρας», οι “γάμοι” είναι προïόντα που εκκινούνται από το ελατήριο της εμπορικότητας ή της ματαιοδοξίας. Συνεπώς είναι σαθρά και γελοία μηχανιστικά κατασκευάσματα.

Πρόσφατα κυκλοφορήσατε το βιβλίο «Φτου Ξελευτεριά για όλους». Πείτε μας δυο λόγια γι’ αυτό.

Το βιβλίο αποτελείται από 10+1 διηγήσεις. Προτρέπω τους ανθρώπους να το διαβάσουν, αποκτώντας το (μέσω κλοπής, δανεισμού ή αγοράς). Σ’ όποιον φανεί αναίμακτο, του επιστρέφω επιτόπου τα 10 ευρώ που το πουλεί ο Καστανιώτης. Εάν δεν τα έχω, μπορεί να μου παίξει μια ξυλιά μεσαίας εντάσεως (η διατίμηση είναι αυθαίρετη).

Περιγράψτε μας με μία λέξη τι σημαίνουν οι Χαΐνηδες για εσάς.

Μια φορά που είδα τον Ψαραντώνη πολύ μελαγχολικό, τον προέτρεψα να δώσει ένα όνομα στο πρόβλημα του. Αυτός απάντησε μονολεκτικά: «Ψαραντώνης».
Χαίνηδες

Σχόλια