Πολλές φορές οι καλλιτέχνες στα video clip τους επιθυμούν να περάσουν ένα μήνυμα, πέρα από την έννοια των στίχων. Η ισότητα είναι θέμα που θίγεται πολύ συχνά στα κλιπς του εξωτερικού, ενώ το θέμα της ισότητας και συγκεκριμένα της σεξουαλικής ισότητας και το δικαίωμα της διαφορετικότητας έχει θιχτεί και στη χώρα μας, σε τρεις διαφορετικές περιόδους.
Το τελευταίο βίντεο κλιπ έρχεται από τις Μέλισσες, οι οποίες για τις ανάγκες του νέου τους single “Ένα“ έβαλαν ως πρωταγωνιστές μια μπανάνα και έναν πίθηκο, με το μήνυμα “Η αγάπη δε μπορεί να είναι λάθος” και “Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι”. Το θέμα αυτό συνέπεσε εντελώς τυχαία και με το κίνημα #weareallmonkeys που ξεκίνησε από το εξωτερικό, όταν πέταξαν σε έγχρωμο ποδοσφαιριστή μια μπανάνα, ο οποίος έσκυψε και την έφαγε, με εκατοντάδες ανθρώπους στον πλανήτη να ακολουθούν το παράδειγμα του, δημιουργώντας ένα διαδικτυακό viral κίνημα ενάντια στο ρατσισμό. Οι Μέλισσες όμως δεν έμειναν μόνο στη σύμπτωση, αφού λίγες μέρες μετά εμφανίστηκαν στη σκηνή του The Voice, φέρνοντας το θέμα του video clip τους επί σκηνής!
Το 1999, όταν οι Antique ήταν ένα ανερχόμενο ντουέτο, μόλις είχε ξεκινήσει να ακούγεται στην Ευρώπη το “Ώπα Ώπα”, η πασίγνωστη διασκευή του Νότη Σφακιανάκη. Για τις ανάγκες της προώθησης του single, η Έλενα Παπαρίζου και ο Νίκος Παναγιωτίδης κυκλοφόρησαν δύο βίντεο κλιπ, στο ένα από τα οποία διαδραματιζόταν μια χιουμοριστική ιστορία. Αστυνομικοί κυνηγούν μια μούμια η οποία έχει κλέψει το “κουτί της αγάπης”, και στην προσπάθεια της να κρυφτεί στη σκηνή της Έλενας και του Νίκου, σκοντάφτει, το κουτί ανοίγει και ο έρωτας χτυπάει τους πρωταγωνιστές. Στο τέλος του κλιπ, η Έλενα φεύγει ερωτευμένη μαζί με τη μούμια, ενώ οι δύο αστυνομικοί ερωτεύονται μεταξύ τους!
Τέλος, το 2009 ο Μιχάλης Χατζηγιάννης τραγουδούσε “Ανάποδα” και το βίντεο κλιπ που έντυσε οπτικά τη μεγάλη του επιτυχία, είχε μια λεσβιακή σκηνή, και συγκεκριμένα ένα φιλί ανάμεσα σε δύο κοπέλες στο τέλος του κλιπ.
Η αλήθεια είναι πως η μουσική πάντα έβρισκε τρόπους να προκαλέσει το κατεστημένο, να πάει κόντρα στη συνήθεια, να ξεφύγει από τα κοινωνικά “πρέπει” και να αποτελέσει κίνητρο για αλλαγές και παρουσίαση και άλλων πτυχών της καθημερινότητας, κάτι που -όπως φαίνεται και από τις αντιδράσεις του κόσμου- μας έχει βγει μόνο σε καλό!
Σχόλια