Τα Βατερλό της Ελλάδας στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision δεν ήταν και λίγα. Πάμε να κάνουμε μια γρήγορη αναδρομή.

Eurovision 2017

Ο 62ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision αποτελεί πια παρελθόν και όλοι οι Eurofans έχουν μπει για τα καλά στον παλμό της επόμενης διοργάνωσης.

Η Ελλάδα μετράει ήδη 38 συμμετοχές στον διαγωνισμό, με πιο πρόσφατη εκπρόσωπο μας την Demy.

Σαφώς η χώρα μας αποτελεί μία από τις πλέον επιτυχημένες του θεσμού. Με 1 πρώτη θέση, 3 τρίτες θέσεις και πολλές φορές πλασάρισμα μέσα στην πρώτη 10αδα μπορούμε σίγουρα να μιλάμε για επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Ωστόσο δεν μπορούμε και να ξεχάσουμε και στιγμές που απογοητευτήκαμε, που αδικηθήκαμε, που ντραπήκαμε, που αναρωτηθήκαμε.

Σε όλα τα παραπάνω συνέβαλαν κάποιες συμμετοχές μας που μάλλον αποδείχθηκαν τελικά…σκέτα βατερλό.

Τα Βατερλό της Ελλάδας στην Eurovision

Το 1985 ο Τάκης Μπινιάρης εκπροσωπεί την Ελλάδα με το τραγούδι “Μοιάζουμε“. Μπορεί να εντυπωσίασε με την εξωτερική του εμφάνιση, λαμβάνοντας τον τίτλο του πιο ελκυστικού καλλιτέχνη για εκείνη την χρονιά, ωστόσο η βαθμολογία του μόνο ελκυστική δεν ήταν. 16η θέση με μόλις 15 βαθμούς.

1988: Μετά από έναν επεισοδιακό Ελληνικό τελικό όπου όλα τα  τραγούδια θεωρήθηκαν ιδιαίτερα χαμηλού επιπέδου, επιλέγεται η Αφροδίτη Φρυδά και το κομμάτι “Κλόουν“. Αξέχαστο παραμένει το γέλιο ανάμεσα στο ρεφραίν το τραγουδιού, αξέχαστη παραμένει και η θέση μας. 17η θέση με 10 βαθμούς. Ήταν η πρώτη χρονιά ωστόσο που μας ψήφισε η Τουρκία. Να τα λέμε και αυτά.

Το 1990 ο Χρήστος Κάλλοου μας τραγουδάει “Χωρίς σκοπό“. Και εμείς θα συμφωνήσουμε μαζί του καθώς μάλλον χωρίς σκοπό ήταν και η συμμετοχή μας εκείνη την χρονιά. 19η θέση με 11 βαθμούς.

Το 1998 μας εκπροσωπεί η Διονυσία Καρόκη και το συγκρότημα Θάλασσα με το το τραγούδι “Μια κρυφή ευαισθησία“. Φαίνεται όμως πως η ευαισθησία αυτή ήταν τόσο κρυφή που μόνο η Κύπρος την είδε και μας έδωσε 12 βαθμούς. Το αποτέλεσμα; 20η θέση με μόλις 12 βαθμούς.

Μετά την πολύ επιτυχημένη 3η θέση των Antique με το “Die for you” το 2001, αποφασίσαμε το 2002 πως πολύ κάτσαμε στην κορυφή, καιρός να πάρουμε πάλι την κατιούσα. Μιχάλης Ρακιντζής και “S.A.G.A.P.O” λοιπόν και μια 17η θέση με 27 βαθμούς. Και πολύ μας ήταν.

Το 2003 κάναμε μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια με την Μαντώ και το “Never let you go“. Και φωνή δείξαμε και ένα εντυπωσιακό φόρεμα με ένα ακόμη πιο εντυπωσιακό ντεκολτέ δείξαμε, αλλά η 17η θέση παρέμεινε. Και αυτή την φορά με μόλις 25 βαθμούς.

Μετά από 8 πολύ επιτυχημένα χρόνια, έρχεται η Ελευθερία Ελευθερίου και το “Aphrodisiac” το 2012 και μας ρίχνει πάλι στα τάρταρα. 17η θέση με 64 βαθμούς.

Το 2014 το συγκρότημα Freaky Fortune και ο Riskykidd θέλουν να μας ξεσηκώσουν με το “Rise up“. Τελικά μάλλον μόνο οι ίδιοι ξεσηκώθηκαν. 20η θέση με 35 βαθμούς.

Το 2015 η φωνή της Μαρίας Έλενας Κυριάκου μαγεύει όλη την Ευρώπη. Δυστυχώς όμως το “One last breath” δεν συγκινεί και περιοριζόμαστε στην 19η θέση με μόλις 23 βαθμούς. Είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια μάλιστα, που η Κύπρος δεν μας έδωσε 12αρι.

2016 και φτάνουμε στο καλύτερο βατερλό μας ως τώρα. Για πρώτη φορά στα χρονικά η Ελλάδα μένει εκτός τελικού καταλαμβάνοντας στον πρώτο Ημιτελικό την 16η θέση ανάμεσα σε 18 χώρες με μόλις 44 βαθμούς. Το “ρεκόρ” αυτό έκαναν οι Argo με το τραγούδι “Utopian land“.

2017 και ενώ πηγαίνουμε με το περιβόητο Dream Team (Δημήτρης Κοντόπουλος και Φωκάς Ευαγγελινός), τελικά το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που περιμένουμε. Η Demy με το “This is love” δίνει τον καλύτερο της εαυτό αλλά η θέση μας μόλις η 19η με 77 βαθμούς.

Σχόλια