Γιάννης Παπαϊωάννου | GGM Specials

Γιάννης Παπαϊωάννου αφιέρωμα

Είναι αλήθεια πως το λαϊκό τραγούδι και δη το ρεμπέτικο χρωστά πολλά στους μικρασιάτες πρόσφυγες που το εμπλούτισαν και το καλλιέργησαν με την πολυπολιτισμική κουλτούρα και μουσική παιδεία που κουβαλούσαν μαζί τους. Ένας από τους κύριους  και σημαντικότερους εκπροσώπους αυτών των μουσικών είναι και ο Γιάννης Παπαϊωάννου τον οποίο το GetGreekMusic τιμά σήμερα με ένα αφιέρωμα για αυτόν, τον θρύλο της ρεμπέτικης και λαϊκής παράδοσης.

Ο Γιάννης Παπαϊωάννου γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 1914 στην Κίο της Μικράς Ασίας. Έμεινε ορφανός στην ηλικία των δύο ετών και έζησε αργότερα την μικρασιατική καταστροφή η οποία τον οδήγησε στην μετανάστευσή του στην Ελλάδα μαζί με τη μητέρα του και τη γιαγιά  του πρώτα στη Σαμοθρήκη, έπειτα στον Πειραιά και συγκεκριμένα στις Τζιτζιφιές. Σταμάτησε να πηγαίνει σχολείο από νωρίς και άλλαξε από μικρός πολλά επαγγέλματα μέχρι να κατασταλλάξει στην μουσική με την οποία συνδέθηκε όχι μόνο επαγγελματικά αλλά και προσωπικά κάνοντας κουμπάρο του την μεγαλύτερη μορφή του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, Βασίλη Τσιτσάνη.

Γιάννης Παπαϊωάννου αφιέρωμα

Η σχέση του με την μουσική ξεκινά το 1928 όταν ξεκινά να παίζει φυσαρμόνικα και θα παρέμενε εκεί αν ένας τραυματισμός στο ποδόσφαιρο δεν τον σταμάταγε από το άθλημα.  Από φόβο μην τραυματιστεί ξανά, η μητέρα του του αγοράζει ένα μαντολίνο να απασχολείται το οποίο ο νεαρός τότε Γιάννης δεν αποχωρίζεται μέχρι που ακούει τον μαγικό ήχο του μπουζουκιού στο τραγούδι που άλλαξε την ζωή του, “Το μινόρε του τεκέ” του Γιάννη Χαλκιά. Από εκείνη την ημέρα ο Παπαϊωάννου ερωτεύτηκε το μπουζούκι και το υπηρέτησε πιστά μέχρι το τέλος της ζωής του.

Πρωτοεμφανίσθηκε επαγγελματικά δίπλα στους Μάρκο Βαμβακάρη και Στέλιο Κερομύτη το 1937. Πρώτο του τραγούδι ήταν η “Φαληριώτισσα” που κυκλοφόρησε σε δίσκο και γνώρισε τεράστια επιτυχία. Ακολούθησαν πολλά άλλα που έχουν στίχους του, μουσική του ή και τα δύο, μεταξύ των οποίων και  τα:

 Καπετάν Αντρέας Ζέπος

Πέντε Έλληνες στον Άδη

Άνοιξε, άνοιξε

Γλέντα την ζωή

Βαδίζω και παραμιλώ

Αν έπρεπε να δώσουμε στην καριέρα του Γιώργου Παπαϊωάννου ένα επίθετο αυτό θα ήταν σίγουρα πρωτοπόρα. Θεωρείται ο πρώτος, στο λαϊκό ρεμπέτικο τραγούδι, που χρησιμοποίησε στις ηχογραφήσεις του το λεγόμενο “πρίμο σεκόντο” και ήταν ο πρώτος Έλληνας λαϊκός συνθέτης που ταξίδεψε στην Αμερική, το 1953, για να τραγουδήσει στους εκεί απόδημους Έλληνες.

Τα τραγούδια του ξεχωρίζουν για το κράμα καντάδας, μπάλλου και των μικρασιατικών ακουσμάτων που εμπεριέχουν. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι ο μουσικός αυτός στάθηκε σταθμός για το ελληνικό λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι και τον μνημονεύουμε ακόμη και σήμερα.

Ένας αείμνηστος μουσικός και τραγουδιστής για να θυμούνται οι παλιοί και να παραδειγματίζονται οι νέοι.

Σχόλια