Από το θεατρικό σανίδι στην τηλεόραση κι από τον κινηματογράφο στη δισκογραφία και τις μουσικές σκηνές. Ηθοποιός, σεναριογράφος, μουσικός, στιχουργός, ερμηνευτής. Ότι έχει να κάνει με την τέχνη, το έχει δοκιμάσει με επιτυχία ο Γιάννης Ζουγανέλης. Το GetGreekMusic ξετυλίγει το κουβάρι μιας όμορφης ιστορίας. Γεμάτη μελωδίες, γέλιο και πολλά τραγούδια.
Γιάννης Ζουγανέλης – Βιογραφία
Τα πρώτα βήματα
Ο Γιάννης Ζουγανέλης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 3 Φεβρουαρίου του 1955. Κατάγεται από τη Μύκονο και τη Νάξο. Είναι παντρεμένος με την Ισιδώρα Σιδέρη και έχουν μία κόρη, την Ελεωνόρα Ζουγανέλη, που όπως όλοι γνωρίζουμε είναι γνωστή τραγουδίστρια. Μεγάλη επιρροή στην καριέρα του είχε ο θείος του, που ήταν ένας διεθνούς φήμης τουμπίστας. Οι δυο γονείς του ήταν κωφοί και αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο στην διαμόρφωση όλων όσων έκανε. Η ενασχόλησή του με τη μουσική ξεκινά από την προσχολική ηλικία. Στον Άγιο Νικόλα Αχαρνών ξεκινά να μαθαίνει βυζαντινή μουσική, ενώ στη συνέχεια έκανε μαθήματα κιθάρας και θεωρίας.
Το 1975, με υποτροφία από το Υπουργείο Πολιτισμού (για το έργο του «Δέκα Βυζαντινά δοκίμια» μικρό συμφωνικό σύνολο και μικτή χορωδία), σπούδασε σύνθεση, ενορχήστρωση και όπερα στην Ακαδημία Τεχνών του Μονάχου, από την οποία και αποφοίτησε με άριστα. Μετά συνέχισε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών αρμονία και πιάνο, ενορχήστρωση και ρυθμολογία, ενώ παράλληλα με τις μουσικές του σπουδές, σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνίο.
Η πρώτη του μουσική απόπειρα σε επαγγελματικό επίπεδο ήταν στην ΕΡΤ, όπου έγραφε μουσική για θεατρικές παραστάσεις, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ από τα 15 του χρόνια είχε ξεκινήσει την μουσική ενασχόλησή του σε επίπεδο δισκογραφίας με το Σώσον Κύριε τον Λαόν σου», από τη LYRA του Α. Πατσιφά. Οι τραγουδοποιοί Θανάσης Γκαφύλλιας και Νικόλας Άσιμος ήταν πλάι του στα πρώτα βήματα έχοντας εγάλο μερίδιο στη διαμόρφωση της μουσικής κουλτούρας που τον διακρίνει.
Ο Γιάννης Ζουγανέλης και η μουσική του
Έγραψε μουσική για τις τηλεοπτικές σειρές: «Mεγάλος ξεσηκωμός», «Συμβολαιογράφος», «Αργώ», «Για την τιμή και το χρήμα», «Λαυρεωτικά», «Αστροφεγγιά», «Η Κυρία μας», «Στην κόψη του ξυραφιού» και στα δικά του τηλεοπτικά προγράμματα. Έγραψε επίσης μουσική για μπαλέτο, συνεργαζόμενος με τον Γ. Μέτση, τη Λία Μελετοπούλου, το Πειραματικό Μπαλέτο Πειραιώς και με τους χορογράφους: Γ. Φλερύ, Β. Σειληνό, Λ. Ντεπιάν, Χ. Μανταφούνη, Α. Χατζή, Κων. Ψαρέλη, Ε. Πάλλη, Α. Γεωργίου, Δ. Παπάζογλου, Φ. Ευαγγελινό. Επίσης για περισσότερα από εκατό θεατρικά έργα, αρχαιοελληνικά και σύγχρονα. Ανάμεσα σ’ αυτά συγκαταλέγονται έργα των: Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη, Μενάνδρου, Τερέντιου, Σαίξπηρ, Μολιέρου, Λόπε ντε Βέγκα, Λόρκα, Τ. Ουίλιαμς, Μπρέχτ, Γ. Σκούρτη, Μ. Τσικληρόπουλου, Μ. Ευθυμιάδη, Γ. Διαλεγμένου, Μποστ, Κ.Χ. Μύρη, Γ. Ξανθούλη, Σ. Φασουλή, Κ. Δήμα, Α. Θωμόπουλου. Έχει συνθέσει soundtrakcs σε πολυάριθμες κινηματογραφικές ταινίες. Έργα του παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση απονομής των βραβείων Βραβείο Νόμπελ το 1996.
Τέλος συνεργάστηκε με τους θιάσους: Δ. Ποταμίτη στο «Θέατρο Έρευνας», Τζ. Καρέζη – Κ. Καζάκου, Μ. Κατράκη, Κ. Βουτσά, Θ. Βέγγου, τον Ευγ. Σπαθάρη, με το «Πειραματικό Θέατρο» του Δ. Τριβιζά, με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το θέατρο «Μοντέρνοι Καιροί», τον «Θίασο 81», το «Θέατρο της Ημέρας, το «Θεατρικό Σανίδι», με την «Εθνική Λυρική Σκηνή», με το «Πελοποννησιακό και Δωδεκανησιακό Θέατρο», στα «ΔΗΠΕΘΕ» Βέροιας, Λαμίας, Ιωαννίνων, Κοζάνης κ.ά.
Διακρίσεις:
Δίδαξε μουσική, με έμφαση στην απελευθέρωση των εκφραστικών μέσων και την φιλοσοφία των ήχων και της μουσικής, στις ανώτερες δραματικές σχολές του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, στους ‘μοντέρνους καιρούς’ καθώς και στον ‘ΙΑΣΜΟ’.
Είναι μέλος της «Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων», της ΕΜΣΕ (Ένωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδας και του ΣΕΗ (Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών).
- Το 2002 απέσπασε το βραβείο D. SHARP για τις 500.000 πωλήσεις που ξεπέρασε το σύνολο των έργων του παγκοσμίως.
- Το 2004 βραβεύτηκε από την διεθνή Ολυμπιακή επιτροπή για τη συμβολή του στους παραολυμπιακούς αγώνες με το βραβείο “creative selflessness”
- Το 2008 βραβεύτηκε από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο, με το έπαθλο «ΤΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ» για τη διετία 2006-2008[1] για την ερμηνεία του στο έργο “Το trendy θα σφυρίξει τρεις φορές”, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. [2]
- Το 2009 συμμετείχε στα special Olympics και του απονεμήθει το βραβείο “ΤΥΧΗ ΑΓΑΘΗ” ως κύρηκα εθελοντισμού. Στην τελετή λήξης συνέπραξε με τον Stevie Wonder.
- Το 2011 βραβεύτηκε ως καλύτερος ηθοποιός για το έργο “Η σεξουαλική ζωή του κυρίου και της κυρίας Νικολαΐδη από το κοινό του “Αθηνοραματος”.
- Το 20014- 15 Διδαξε στή δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου.
- Το 2016 διορίστηκε τακτικός καθηγητής στην ακαδημία του Μονάχου
- Έχει περιοδεύσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.
- Πρωταγωνίστησε στο αρχαίο θέατρο της Επιδάυρου καθώς και σε άλλα αρχαία θέατρα της Ελλάδας με τους “Ιππείς” – “Βατράχους” – “Εκκλησάζουσες” του Αριστοφάνους.
- Έχει βραβευτεί από τον ΟΗΕ και τη UNICEF για τη συνεργασία και διδασκαλία του σε παιδιά με αναπηρία για το σύγγραμμά του «Οι Προσωπικότητες δημιουργούνται με τη διαφορετικότητα».
- Υποψήφιος βραβείου grammy για lounge music με το άλμπουμ passaggio το 2009.
- Επίτιμος καθηγητής της Ακαδημίας του Μονάχου, όπου συμμετέχει ενεργά στην δημιουργία έδρας ελληνικής μουσικής.
Οι διατριβές και διδακτορικές του μελέτες που έχουν δημοσιευθεί:
α) “Η σημασία να εκτίθεσαι”
β) “Απελευθέρωση των εκφραστικών μέσων στις μουσικές και θεατρικές ερμηνείες”
γ) ”Η συνείδηση στη ζωή και τις τέχνες”
δ) “Το φρόνημα στο λόγο και τη μουσική”
ε) “Κουλτούρα είναι αυτό που συμβαίνει” (αδημοσίευτο)
στ) “Η τεχνολογία είναι μέσον για την εκπαίδευση ή κατάρα;)
Συνολικά έχει εκδώσει 75 έργα του, ενώ είναι από τους ελάχιστους Έλληνες συνθέτες ορχηστρικής μουσικής που έργα του έχουν κυκλοφορήσει σ’ όλο τον κόσμο. Ο λόγος για τα Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει» (1980) από τη SONET MUSIC και τη CBS, «Ατρείδες» (1978) από τη Deutsche Grammophon στις Αγγλοσαξωνικές χώρες. CD του κυκλοφορούν σ’ όλο τον κόσμο από την VENOL.
Ο Γιάννης Ζουγανέλης – Δισκογραφία
Πολλοί από τους δίσκους του αποτελούνται κυρίως από ορχηστρικά κομμάτια, σε δική του σύνθεση, στίχους, αλλά και ερμηνεία. Όπως προαναφέραμε η πρώτη του δισκογραφική προσπάθεια έγινε το 1971 με τον δίσκο «Σώσον κύριε τον λαό σου»
Το 1973 έρχεται ο δεύτερος δίσκος με τίτλο «Μεγάλος ξεσηκωμός», ενώ την ίδια χρονιά είναι στο Rodeo με τον Διονύση Σαββόπουλο. Το 1975 είναι η χρονιά του τρίτου του δίσκου με τίτλο «Εξομολόγηση», ενώ το 1979 κυκλοφορεί το έργο «Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη», καθώς και το «Η Ελλάδα και τα χρωματιστά όνειρα». Ήδη, ο Γιάννης Ζουγανέλης έχει γίνει ευρύτερα γνωστός και ξεχωρίζει για την ποιότητα που τον περιβάλλει. Συνεχίζει να συνθέτει την μουσική σε όλους τους δίσκους που κυκλοφορεί, οι οποίοι σημειώνουν μεγάλη επιτυχία.
Το 1980 είναι η σειρά του έργων «Ατρείδες» και «Όπου και να ταξιδέψω, η Ελλάδα με πληγώνει», τα οποία κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο με την ερμηνεία του Γιάννη Ζουγανέλη, καθώς και την ενορχήστρωση και σύνθεση της μουσικής είναι εκπληκτικές. Ο Γιάννης Ζουγανέλης γίνεται παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης και άξιος σεβασμού σε όλη την υφήλιο. Την ίδια χρονιά βγάζει και τον δίσκο «Τα τραγούδια της Ιφιγένειας». Το 1981 κυκλοφορεί τους «Μπόμπιρες», ενώ την επόμενη χρονιά συνεργάζεται με Βασίλη Παπακωνσταντίνου και Ελένη Δήμου, στους δίσκους ”Φοβάμαι” και ”Έχω φίλους,” αντίστοιχα. Αυτό το διάστημα των δύο ετών κυκλοφορεί το «Κενή Διαθήκη», το «Επί τόπου» και το «Μονόγραμμα» με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, την Δήμητρα Γαλάνη και την Ισιδώρα Σιδέρη.
Η παρουσία του στην δισκογραφία συνεχίζεται ακάθεκτη. Βγάζει τις δουλειές «Άγριες νύχτες» το 1985, «Σουξέ» και «Ερωτικές κόντρες» το 1986, ένα δίσκο για μικρά παιδιά με τίτλο «Όλοι μαζί» το 1987, το «Βέτο», καθώς και το «Πετυχημένος και σιδερένιος» με τον Παύλο Κοντογιαννίδης το 1988. Στην συνέχεια έρχεται ο δίσκος από το μαγαζί που τραγουδούσε «Αχ Μαρία – Δίσκος ανοχής» και το «Έλα χαμογέλα». Η δεκαετία του 1990 μπαίνει με τα «Τραγούδια της εξέδρας», «Μια γυναίκα 1000 watt», καθώς και τα «Πετάω το γάντι», «Απίστευτα και Ζουγανέλλικα» τον επόμενο χρόνο. Το 1994 είναι η σειρά του δίσκου «Νύχτες που αγάπησα», παράλληλα με τις εμφανίσεις του στο Diva με την παράσταση «Η μεγάλη των φάλτσων σχολή». Το 1997 κυκλοφορεί τους δίσκους «Με έμαθες μάτια να διαβάζω», «Τα τελευταία του Ζουγανέλη» και «Παραμυθοτράγουδα» για μικρά παιδιά, «Ποια φωνή», «Έκθεση ιδεών» και «Ω, τι κόσμος, παιδιά».
Η έντονη δισκογραφική του δραστηριότητα συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς με δίσκους που κυκλοφόρησαν σε όλο τον κόσμο και αποτελούνται από κορυφαία ορχηστρικά κομμάτια και απίστευτες μελωδίες, όπως οι «Χορδές ψυχής» το 2000. Επίσης, κυκλοφορεί τον δίσκο «Με τσαμπούνες και τουμπάκια» που έχει παραδοσιακά κομμάτια. Το 2001 ο δίσκος «Passagio» κάνει την εμφάνισή του, καθώς επίσης και το «Τέσσερα», «Τα μαγικά δάκρυα του έρωτα». Το 2002 κυκλοφορεί τον δίσκο «Anixi lounge Mykonos» και το 2003 τα «Οινότροπες Οργανικές Συνθέσεις», «Σημάδια του καιρού και εμείς» και «Γιάννης Ζουγανέλης – Ηλεκτρισμένα τραγούδια». Την χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, κυκλοφορεί το «The light of frame» που κάνει τον γύρο της Ευρώπης. Το 2005 έρχεται άλλος ένας δίσκος για την Μύκονο , το «Μύκονος των Θεών και των ανθρώπων».
Οι κυκλοφορίες μουσικών έργων καλά κρατούν, με το «Ο χρόνος είναι ένα παιδί που παίζει» και «Ο Λεπρέντης» που αποτελούνται από τραγούδια και μουσική των δύο ομώνυμων θεατρικών έργων. Το 2007 κυκλοφορεί ένα δίσκο με τραγούδια που ερμηνεύουν οι φοιτητές δραματικής σχολής με τον τίτλο «Στα παιδιά ο λόγος», αλλά και τα «Η αγάπη γεννιέται πάντα το πρωί», «Ζυμαρανθρωπάκι χαμογέλα». Το επόμενο έτος συνεχίζει με «Τα παιδιά του Κάιν» και «Έρωτας είναι ο Γιάννης» και το 2009 το «Ζωή σε λόγου μας». Οι περισσότεροι από αυτούς τους δίσκους είναι μουσική από διάφορες θεατρικές παραστάσεις εκείνης της εποχής.
Στο τέλος της δεκαετίας του 2000 επανακυκλοφορεί τους δίσκους «Γύρω γύρω όλοι» και «Παραμυθοτράγουδα» και το νέο album «Για το περιβάλλον». Το 2010 κυκλοφορεί το «Δίκυκλο του έρωτα» και την επόμενη «Το τζιμ το τζιτζίκι» και «Ο αυτοκράτορας της σοκολάτας». Στις αρχές τις επόμενης δεκαετίας και συγκεκριμένα, το 2011 κυκλοφόρησε ο ”ΑΥΛΟΣ” – Ο Αυτοκράτορας της σοκολάτας, σε κείμενο του Χάρη Ρώμα, ενώ ο ”ΑΥΛΟΣ”, έκανε την επανεμφάνισή του ξανά, με τους Ντίλερ, Κίλλερ & ΣΙΑ. Ενδιάμεσα το 2012, κυκλοφόρησε το άλμπουμ ”Με Γεια Το Κούρεμα, ενώ στο τέλος του 2016 είχαμε το ”Ακατάλληλα Κι Ερωτικά με συμμετοχή σε πολλά τραγούδια της μονάκριβης κόρης του, Ελωνόρας Ζουγανέλης και της Σοφίας Κουρτίδου. (4 τραγούδια).
Εμφανίσεις
Το 1972 συνεργάζεται με τον Θανάση Γκαιφύλλια και τον Γιώργο Ζωγράφο στην «Πέμπτη Εποχή», στην Πλάκα, μαγαζί στο οποίο θα συνεχίσει και τον χειμώνα 1972-1973 με τον Νικόλα Άσιμο, τον Πάνο Τζαβάλλα και τον Γιώργο Ζωγράφο
1972 νώ την ίδια χρονιά είναι στο Rodeo με τον Διονύση Σαββόπουλο.
Την επόμενη χρονιά ακολουθούν εμφανίσεις στο «Λήδρα» με τον Νίκο Ξυλούρη, την Μαρία Δημητριάδη και την Αφροδίτη Μάνου. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 συμμετέχει στο «Σούσουρο», στο πλευρό του Νίκου Άσιμου, του συγκροτήματος Σπυριδούλα, του Σάκη Μπουλά, αλλά και της μετέπειτα γυναίκας του. Το 1977 κυκλοφορεί την «Λαϊκή Ανθολογία Βάρναλη», αλλά και το «Τιμή και χρήμα», επίσης βρίσκεται στο «Καφωδείον», ένα στέκι των Εξαρχείων, όπου παρουσιάζει την μουσική παράσταση Αχ, Μαρία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Σοφία Βόσσου, Σάκη Μπουλά και Ισιδώρα Σιδέρη. Εκεί θα παραμείνει για άλλα δύο χρόνια με τους ίδιους καλλιτέχνες και θα προσελκύσει πλήθος κόσμου. Στον συγκεκριμένο χώρο, ο Γιάννης Ζουγανέλης θα πραγματοποιήσει παρά πολλές εμφανίσεις, ενώ το μαγαζί θα πάρει το όνομα της παράστασης αυτής για όλα τα επόμενα χρόνια. Το 1983 εμφανίζεται στο «Αρλεκίνος», μαζί με την γυναίκα του και μια πλειάδα άλλων καλλιτεχνών και το 1984 μετακομίζει στο «Κύτταρο», έχοντας δίπλα του τον Δήμο Μούτση.
Το 1985 θα επιστρέψει στο «Αχ, Μαρία», όπου και θα εγκατασταθεί για τα επόμενα 5 χρόνια. Εκεί θα συνεργαστεί με μεγάλες μορφές του ελληνικού ρεπερτορίου, όπως ο Λάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Γιοκαρίνης, Γιάννης Κούτρας, Αφροδίτη Μάνου, Διονύση Σαββόπουλο, ενώ το 1987 συνεργάζεται με Αντώνη Τουρκογιώργη, Κώστα Τουρνά, Κώστα Μπίγαλη, Στέφανο Κορκολή και Βάσια Τριφύλλη.
Το 1992 έρχεται το έργο «Το τελευταίο φιλί» και το 1993 το πολύ γνωστό «Ο μακρυμάλλης» Εκείνη την περίοδο εμφανίζεται κατά χρονολογική σειρά στο κέντρο «Τούνελ» με την παράσταση «Πίσω έχει η Ελλάδα την ουρά», στο Διογένης studio, στο οποίο θα βρίσκεται και την φετινή χρονιά και στο Αχούρ Παλλάς.
Η μεγαλειώδης πορεία του Γιάννη Ζουγανέλη συνεχίζεται και το 1995 βρίσκεται στην «Σφεντόνα» στην παράσταση «Τρικάβαλο» με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τον Σάκη Μπουλά και την επόμενη χρονιά με την παράσταση «Συστημένο» στο «Sante». Το 1997 κάνει την διαφορά και συμμετέχει στα Αστέρια, μαζί με λαϊκούς καλλιτέχνες. Το 1999 υποδέχεται τον Γιάννη Ζουγανέλη «ο Σταυρός του Νότου» για τα επόμενα δύο χρόνια με τις παραστάσεις Stand up και άλλα» και «Η μεγάλη φάρσα της ελληνικής μουσικής»
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2004 κάνει μια μεγάλη συνεργασία με τον Χρήστο Νικολόπουλο στα Αστέρια και το 2005 επιστρέφει στον Σταυρό του Νότου. Η επόμενη χρονιά θα τον βρει στον «Ζυγό» με Τάνια Τσανακλίδου, Σάκη Μπουλά και Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στην παράσταση «Τα μπουμπούκια»
Από το 2007, αρχίζει την συνεργασία του με την μουσική σκηνή «Ακτή Πειραιώς» και θα μεγαλουργήσει, αφού θα μείνει εκεί μέχρι και την περσινή χρονιά. Η πρεμιέρα του στο μαγαζί έγινε με την μουσική παράσταση «Ανοίξαμε και σας περιμένουμε» με Παπακωνσταντίνου, Μαχαιρίτσα., Μπουλά, Σταρόβα, ενώ την επόμενη χρονιά εμφανίζεται μαζί με τους Παπακωνσταντίνου, Θηβαίο, Μπουλά και Καλυβάτση στο «Γίναμε θέαμα». Με Παπακωνσταντίνου, Μπουλά θα είναι και την σεζόν 2009-2010 με την παράσταση «Πενταήμερη».
Νέα παράσταση τον χειμώνα 2010-2011 και το έργο «Διαόλου κάλτσες» με Μαχαιρίτσα, Μπουλά και Στόκα. Με τους δύο πρώτους θα συνεχίζει και την επόμενη χρονιά και την παράσταση «Ταμείο αλλεργίας» κι στην παρέα τους θα προστεθούν οι Πασχαλίδης, Σταρόβας και Κούτρας.
Οι εμφανίσεις στην Ακτή Πειραιώς συνεχίζονται με την παράσταση «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος» με Χατζηγιάννη, Μπουλά και άλλους καλλιτέχνες. Το 2013 «Τα παιδία παίζει» στην μουσική σκηνή της Πειραιώς με Παπαδόπουλο, Στόκα, Ζιώγαλα, Βαβούρα. Το ίδιο χρονικό διάστημα, κυκλοφορεί τον δίσκο «Με γεια το κούρεμα» και το «Ντίλερ, Κίλλερ και Σία». Οι παραστάσεις στην Ακτή Πειραιώς κλείνουν την περσινή χρονική σεζόν με την μοναδική παράσταση «Γκαγκαντιν», κατά την διάρκεια της οποίας συνεργάστηκε για άλλη μια χρονιά με τους Διονύση Σαββόπουλο, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Σάκη Μπουλά. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει την συνεργασία του στο Διογένης Studio μαζί με τον Αντώνη Ρέμο και την Μελίνα Ασλανίδου, σε ένα σχήμα που έκλεψε σίγουρα τις εντυπώσεις. Φέτος συμμετείχε στο επιτυχημένο σχήμα του ”Ακτή Πειραιώς” μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα, τον Γιάννη Κότσιρα και τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.
Η επιτυχία στο θεατρικό σανίδι και την μικρή οθόνη
Ένας πολυπράγμων καλλιτέχνης που πάντα ξεπερνά τα όρια και δε διστάζει να κάνει ανατρεπτικές δημιουργίες παντού. Από το θεατρικό σανίδι μέχρι την μεγάλη οθόνη του κινηματογράφου. Είτε ως ηθοποιός είτε ο σεναριογράφος.
Πιο αναλυτικά, ο Γιάννης Ζουγανέλης ξεκίνησε να συμμετέχει σε θεατρικές παραστάσεις το 1979 με την Τζένη Καρέζη στο «Οι Θεατρίνοι» και το 1981 ακολουθεί η Ανθολογία Μολιέρου». Το 1984 έρχεται το κωμικό έργο «Κάνε το ΠΑΣΟΚ σου παξιμάδι» και την επόμενη «Βίβα πατάτα». Το 1987 θα βρίσκεται στο Δελφινάριο με τον Παύλο Κοντογιαννίδης στο «Άντρεαν Εξπρές». Δύο χρόνια αργότερα, έρχονται δύο έργα, το «Ο Αριστοφάνης του κόσμου» και το «Αρχοντοχωριάτης». Το 1994 έρχεται η θεατρική παράσταση «Έλα ντε» και την επόμενη χρονιά «Συγγνώμη που με πάτησες» στο θέατρο Μίνωα. Συνεχίζει με το «Καζίνο η Ελλάς», στο ίδιο θέατρο. Το 2001 συμμετέχει στην παράσταση «Το Φιόρο του Λεβάντε»στην Εθνική Λυρική Σκηνή και ακολουθεί το επόμενοι έτος το «Μαντάμ Νταμπφάιρ». Το 2003 επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή με το έργο «Ο Γενικός Γραμματεύς». «Πυξ Λαξ» και θέατρο Αμιράλ είναι η επόμενη για τον Γιάννη Ζουγανέλη και το 2005 «Τρεις φορές γυναίκα» στο θέατρο Κιβωτός. Το 2006 και για δύο σεζόν θα παρουσιαστεί στο θέατρο Χορν η βραβευμένη παράσταση «Το trendy θα σφυρίξει 3 φορές» του Σταμάτη Φασουλή». Το 2009 είναι η σειρά του «Ζωή σε λόγου μας» των Ρέππα – Παπαθανασίου. Από το 2010 και για τρεις σεζόν θα παρουσιαστεί σε Αθήνα (θέατρο Χώρα) και Θεσσαλονίκη (θέατρο Εγνατία) η παράσταση «Η σεξουαλική ζωή του κυρίου και της κυρίας Νικολαΐδη», ένα έργο που γνώρισε την αποθέωση. Το 2012 συμμετείχε στους Ιππείς του Αριστοφάνη, ενώ την φετινή χρονιά πρωταγωνίστησε στους «Βατράχους» του Αριστοφάνη. Σε πολλές από τις παραπάνω θεατρικές του εμφανίσεις, έχει γράψει και την μουσική των έργων.
Ο Γιάννης Ζουγανέλης έχει παίξει σε πολλές σειρές της ελληνικής τηλεόρασης, όπως το Δέκα λεπτά κήρυγμα, , οι Στάβλοι της Ερριέτας Ζαίμη, Λούφα και Παραλλαγή, Επτά θανάσιμες πεθερές, Ο πόλεμος των άστρων, Τα μυστικά της Εδέμ, Φίλα τον βάτραχο σου, Εργαζόμενη γυναίκα, Η γενιά των 592 ευρώ και αρκετά ακόμη, ενώ έχει γράψει την μουσική σε άλλες. Επίσης, έχει αναλάβει την παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων, όπως αρκετές εκπομπές για παιδιά, αλλά και σειρές που προσέφεραν γέλιο σε όσους τις παρακολουθούσαν. Ενδεικτικά, αναφέρουμε, τις «¨Γιαννάκη ομορφόπαιδο», «Γιάννη μου το μαντήλι σου». «Zouga Symmory», «Απίστευτα και όμως ελληνικά», «Γύρω γύρω όλοι», «Κουφώματα», «Τσα» και άλλα. Έχει παίξει σε πλήθος κινηματογραφικών ταινιών, ξεκινώντας από το 1984 και φτάνοντας μέχρι και πέρυσι. Μερικές από τις ταινίες ήταν πολύ γνωστών σκηνοθετών, όπως του Μιχάλη Κακογιάννη, του Νίκου Ζερβού, του Σταμάτη Τσαρουχά, του Ρένου Χαραλαμπίδη. Τέλος, έχει αναλάβει πολλές παιδικές εκδόσεις και έχει δημιουργήσει πολλά θεατρικά προγράμματα για παιδιά, δείχνοντας την απεριόριστη αγάπη του γι αυτά.
Δισκογραφία
• 1971 LYRA – Σώσον Κύριε τον Λαόν σου
• 1973 FESTIVAL – Μεγάλος ξεσηκωμός
• 1975 LYRA – Εξομολόγηση
• 1977 LYRA – Λαϊκή ανθολογία Βάρναλη
• 1977 CBS – Tιμή και χρήμα
• 1979 POLYGRAM – Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη
• 1979 COLUMBIA – Η Ελένη και τα χρωματιστά όνειρά
• 1980 ΜΙΝΟS & DEUTSCHE GRAMMOPHON – Ατρείδες
• 1980 CBS – Τα τραγούδια της Ιφιγένειας
• 1980 CBS & SONET – Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει (Παγκόσμια κυκλοφορία)
• 1981 MIΝΟΣ – Oι μπόμπιρες στίχους Γ. Ντεγρεπόντη
• 1982 ΜINOS – Φοβάμαι με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου
• 1982 ΜΙΝΟS – Έχω φίλους με την Ελένη Δήμου
• 1983 ΜΙΝΟΣ – Κενή Διαθήκη του Π. Τακόπουλου, με τη Μ. Λιμπεροπούλου
• 1983 ΜΙΝΟΣ – Μονόγραμμα με τους Βασίλη Παπακωσταντίνου, Δήμητρα Γαλάνη και Ισιδώρα Σιδέρη
• 1984 CBS – Επί τόπου
• 1985 CBS – Άγριες νύχτες του Γ. Σκούρτη με την Μαρία Κατινάρη
• 1986 LYRA – Σουξέ
• 1986 LYRA – Ερωτικές κόντρες με την Ισιδώρα Σιδέρη
• 1987 LYRA – Γύρω γύρω όλοι για τα παιδιά
• 1988 LYRA – Βέτο
• 1988 WEA – Πετυχημένος και σιδερένιος με τον Π. Κοντογιαννίδη
• 1989 ΒMG – Αχ Μαρία – Δίσκος Ανοχής
• 1989 BMG – Έλα χαμογέλα
• 1990 BMG – Τραγούδια της εξέδρας του Γ. Δημαρά
• 1990 MINOΣ – Μια γυναίκα 1000 watt με τη Σ. Ζανίνου
• 1991 WEA – Πετάω το γάντι με την Ισιδώρα Σιδέρη
• 1991 BMG – Απίστευτα κ Ζουγανελληνικά’
• 1992 WEA – Το τελευταίο το φιλί του Α. Σακελλάριου
• 1993 WEA & BMG – Ο μακρυμάλλης
• 1994 ΜΙΝΟS – Νύχτες που αγάπησα με την Ισιδώρα Σιδέρη
• 1996 MBI – Μ’ έμαθες μάτια να διαβάζω με τον Μ. Άνθη
• 1996 EROS – Τα τελευταία του… Ζουγανέλη
• 1996 EROS – Παραμυθοτράγουδα πάνω σε Έλληνες ποιητές που έγραψαν για παιδιά
• 1997 MBI – Ποια φωνή με τον Γιάννη Κούτρα σε στίχους Ιφιγένειας Γιαννοπούλου
• 1998 ΕROS – Έκθεση ιδεών σε στίχους Σ. Μπουλά
• 1999 ΑΥΛΟΣ – Ω, τι κόσμος παιδιά! με το Θίασο 81
• 2000 VENOL & ΑΥΛΟΣ – Χορδές ψυχής ορχηστρικός δίσκος με κυκλοφορία σε όλη την Ευρώπη
• 2000 ΑΥΛΟΣ – Με τσαμπούνες και τουμπάκια παραδοσιακά τραγούδια της Μυκόνου
• 2001 ΑΥΛΟΣ – Passaggio ethnic music, κυκλοφόρησε και στην Ιταλία
• 2001 ΑΥΛΟΣ – Τέσσερα ο Γ. Ζουγανέλης πρωτοπαρουσιάζει τους: Β. Ασημάκη, Ν. Τρίκη, Η. Παπαχαραλάμπους, Γ. Χαλκιά σε μπαλάντες
• 2001 ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕΤΙΩΝ Τα Μαγικά Δάκρυα του Έρωτα Βιβλίο – CD της Άννας Αδριανού
• 2002 VENOL & ΑΥΛΟΣ – Anixi lounge Mykonos
• 2003 VENOL & ΑΥΛΟΣ – Οινοτρόπες Οργανικές Συνθέσεις
• 2003 ΑΥΛΟΣ – Σημάδια του καιρού κι εμείς με την Ντίνα Παπαϊωάννου
• 2003 ΑΥΛΟΣ – Γιάννης Ζουγανέλης Ηλεκτρισμένα Τραγούδια
• 2004 VENOL & GAZELL & ΑΥΛΟΣ – The light of flame Μουσική για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ευρωπαϊκή κυκλοφορία
• 2005 ΑΥΛΟΣ – Μύκονος των θεών και των ανθρώπων
• 2006 ΘΕΑΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ – Ο Χρόνος Είναι Ένα Παιδί Που Παίζει του Λάκη Κουρετζή. Μουσική και τραγούδια από την παράσταση στο θέατρο Ημέρας σε στίχους Μαρίας Ρεντίφη.
• 2006 ARCADIA – Ο Λεπρέντης του Μιχάλη Χουρμούζη. Μουσική για την ομώνυμη θεατρική παράσταση του Θεάτρου Νοτίου Αιγαίου και τραγούδια σε στίχους του Γιώργου Χριστοφιλάκη
• 2007 ΑΥΛΟΣ – Στα παιδιά ο λόγος κείμενα και τραγούδια με τη συμμετοχή των φοιτητών της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής του Δήμου Αγ. Βαρβάρας. Επανεκδόθηκε Στα παιδιά ο λόγος το 2009 από την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος σε 25.000 αντίτυπα.
• 2007 LEGEND – Η αγάπη γεννιέται πάντα το πρωί τραγούδια που έγραψε για τον Κωνσταντίνο Μάτσικα
• 2007 Ζυμαρανθρωπάκι χαμογέλα- Μουσική για την ομώνυμη θεατρική παράσταση
• 2008 ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ – Τα παιδιά του Κάιν μουσική από την παράσταση του Ανδρέα Θωμόπουλου.
• 2008 ΕΜΙ – Έρωτας είναι ο Γιάννης
• 2009 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ – Ζωή σ΄ελόγου μας Μουσική και Τραγούδια από την ομώνυμη Θεατρική παράσταση των Ρέππα και Παπαθανασίου.
• 2010 LYRA – Επανέκδοση του Γύρω – γύρω όλοι και τα Παραμυθοτράγουδα διπλός δίσκος του Γιάννη Ζουγανέλη
• 2010 ΠΡΑΣΙΝΟ+ΜΠΛΕ – Για το περιβάλλον
• 2010 ΑΥΛΟΣ – Στο δίκυκλο του έρωτα ποίηση Νίκη Παπαθεοχάρη
• 2011 ΑΥΛΟΣ – Ο Τζιμ το τζιτζίκι κείμενο Ευγένιος Τριβιζάς
• 2011 ΑΥΛΟΣ – Ο Αυτοκράτορας της σοκολάτας κείμενο Χάρης Ρώμας
• 2012 ΕΜΙ – Με γεια το κούρεμα (πρώτη κυκλοφορία από τη REAL NEWS)
• 2013 ΑΥΛΟΣ – Ντίλερ, Κίλλερ & ΣΙΑ (πρώτη κυκλοφορία από την εφημερίδα ΤΟ ΧΩΝΙ)
• 2016 Ακατάλληλα Κι Ερωτικά με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη και τη Σοφία Κουρτίδου
Σχόλια