Γιώργος και Νίκος Στρατάκης
Ο Γιώργος και ο Νίκος Στρατάκης, τα δύο αδέρφια από την Κρήτη που ξεσηκώνουν το κοινό με τους ρυθμούς τους σε κάθε τους εμφάνιση, έρχονται στο Σταυρό του Νότου για δύο μοναδικές εμφανίσεις με σκοπό να μεταμορφώσουν το χώρο σε τόπο γιορτής και να “εξάγουν” από το νησί τους τη μουσική που “μιλά” στην ψυχή κάθε λάτρη της παραδοσιακής μουσικής.
Με τέσσερις δίσκους μέχρι στιγμής στο ενεργητικό τους, αλλά και μαθητεύοντας στο πλευρό του Ψαραντώνη και συνεργασίες όπως ο Σωκράτη Μάλαμας, ο Γιώργος και ο Νίκος Στρατάκης έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα από το κοινό και έχουν ξεχωρίσει για το ταλέντο τους, τη μουσική τους και την αμεσότητά τους με το κοινό.

Οι ίδιοι μίλησαν στο GetGreekMusic για τα επερχόμενα live τους, για τα πρώτα τους καλλιτεχνικά βήματα, αλλά και για τις συνεργασίες τους με τον Ψαραντώνη και τον Σωκράτη Μάλαμα:

Πείτε μας κάποια λόγια για τις εμφανίσεις που ετοιμάζετε στο Σταυρό του Νότου. Τι θα παρουσιάσετε στο κοινό;

Με μεγάλη μας χαρά για άλλη μια φορά θα εμφανιστούμε στο Σταυρό του Νότου, σε  ένα ιδιαίτερο ιστορικά μουσικό χώρο, και μαζί με τον αδελφό μας Μάνο Στρατάκη στο νταούλι και την αδελφή μας Βούλα Στρατάκη στο Τραγούδι αλλά και με τους φίλους μας και εξαίρετους μουσικούς μας (κόντρα μπάσο: Αλέκος Χατζάκης, Κιθάρα: Μαντζαράκης Δημήτρης, Γκάιντες – πνευστά: Μακρής Γιώργος), θα παρουσιάσουμε κυρίως δικές μας μουσικές συνθέσεις απο την μέχρι σήμερα δισκογραφία μας «7 του Μάρτη» (Σείστρον), «Ανάσα» (Αρτύς), «Το κοπέλι κι ο δράκος» (Cretaphon) & από την τελευταία δισκογραφική δουλειά του Νίκου ¨Νερό και αλάτι¨ (Αρτύς), καθώς επίσης και διασκευές μερικών αγαπημένων μας παραδοσιακών συνθέσεων.

Οι εμφανίσεις σας στην Κρήτη είναι πάντα soldout. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας σας και σας έχει αγαπήσει τόσο ο κόσμο;

Οι εμφανίσεις μας πραγματοποιούνται σε αρκετά καλά πλαίσια. Η προσέλευση του κόσμου είναι ικανοποιητική, και θα θέλαμε επί της ευκαιρίας δημόσια να ευχαριστήσουμε τον κόσμο για την αγάπη του και την στήριξη του. Το μυστικό της επιτυχίας είναι ένα κοινό μυστικό που όλοι γνωρίζουν και που όλοι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν (δηλαδή δεν υπάρχει μυστικό). Πρώτα απ όλα θα πρέπει να αγαπάμε και να σεβόμαστε τους εαυτούς μας και τους συναθρώπους μας. Όποιος προσπαθεί να δημιουργήσει κάτι, λέγεται δημιουργικός, όποιος προσπαθεί να ανταγωνιστεί, ανταγωνιστικός. Όταν είσαι δημιουργικός, ανταγωνίζεσαι μόνο με τον εαυτό σου τον ίδιο και αυτό σημαίνει ότι κάτι δικό σου εξωτερικεύεις, μια δική σου ταυτότητα, και είτε έχει είτε δεν έχει αξία, ανάλογα θα αρέσει ή δεν θα αρέσει στον κόσμο, αλλά το ζητούμενο  είναι να βγει κάτι αληθινό. Όταν όμως είσαι ανταγωνιστικός και προσπαθείς να κάνεις ό,τι κάνει ο άλλος τότε δεν λειτουργείς αληθινά και δεν χρησιμοποιείς τις δυνάμεις της ψυχής σου αλλά  δυνάμεις εξωτερικών παραγόντων και αυτό δεν σε βοηθάει στην επικοινωνία με τον κόσμο… Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε με την ψυχή μας αυτό που μας αρέσει, κοιτάμε και προσέχουμε την δουλεία μας, προσπαθούμε να βελτιώνουμε συνεχώς αυτό που κάνουμε και ειδικότερα αγαπάμε και σεβόμαστε τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας όσο πιο πολύ μπορούμε!

Σας έχουν χαρακτηρίσει «πρεσβευτές της κρητικής μουσικής» στη νεολαία του «σήμερα». Σας επηρεάζει το βάρος αυτού του τιμητικού σχολιασμού και αν ναι, σε τι βαθμό;

Σίγουρα μας τιμάει ιδιαίτερα αυτό αν και δεν νομίζουμε ότι ισχύει κάτι τέτοιο γιατί υπάρχουν αρκετά νεανικά μουσικά σχήματα στην Κρήτη που προσφέρουν σημαντικό μουσικό κοινωνικό έργο τόσο ως προς στην νεολαία όσο και ως προς στο ευρύ κοινό, άλλα παρ όλα αυτά αν υποθέσουμε ότι ισχύει κάτι τέτοιο, σίγουρα δημιουργείται σε μας έντονα το στοιχείο της ευθύνης απέναντι στο κόσμο που μας αγάπησε  μας αγαπάει και μας στηρίζει. Και επειδή γνωρίζουμε πως όλα τα πράγματα έχουν αρχή και τέλος, φροντίζουμε καθημερινώς να είμαστε εντάξει απέναντι στο κόσμο μέχρι τέλους!

Ποια είναι τα μελλοντικά επαγγελματικά σας σχέδια;

Η φετινή χρονιά σύμφωνα και με αυτά που ετοιμάζουμε χαρακτηρίζεται μια παραγωγική χρονιά… Πρόσφατα κυκλοφόρησε η προσωπική δουλειά του Νίκου “Νερό κι Αλάτι” από την (Αρτύς), λίγο μετά το Πάσχα θα κυκλοφορήσει μια ακόμα ομαδική μας δουλειά με τίτλο “Δίκταμο και Νεράντζι”, ετοιμάζεται μια ενδιαφέρουσα δουλειά του Νίκου με τον αστείρευτα ψυχικά άνθρωπο Ψαραντώνη, και τέλος παράλληλα με αυτά ίσως κυκλοφορήσει και μια ζωντανή μας ηχογράφηση.

Έχετε μαθητεύσει, αλλά και συνεργαστεί με τον Ψαραντώνη. Μιλήστε μας γι’ αυτή την εμπειρία.

(Νίκος): Η συνεργασία μου και η “φοίτηση” μου από τα 11 μου χρόνια μέχρι 19 χρονών δίπλα στον δάσκαλο Ψαραντώνη, χωρίς υπερβολές και χωρίς μεγάλα λόγια δεν περιγράφεται με όσα λόγια και χαρακτηρισμούς κι αν πω. Με έμαθε πρώτα απ όλα και πάνω απ όλα να είμαι άνθρωπος και να σέβομαι τους ανθρώπους, απέκτησα μια ανθρώπινη παιδεία που είναι πολύ πιο σημαντική από την μουσική παιδεία που απέκτησα δίπλα του και που τώρα μεταλαμπαδεύω στο γιο μου και γενικότερα στην οικογένειά μου, και τέλος, έμαθα να παίζω μουσική με την ψυχή μου και να γίνει το μουσικό μου όργανο μια προέκταση της ψυχής μου.
Τον ευχαριστώ για όλα όσα έμαθα δίπλα του, αλλά πιο πολύ τον ευχαριστώ για όσα με βοήθησε να μάθω χωρίς να είμαι δίπλα του από τα εφόδια που απέκτησα όσο καιρό ήμουν μαζί του!

Γιώργος & Νίκος Στρατάκης
Έχετε συνεργαστεί και με τον Σωκράτη Μάλαμα στον προσωπικό σας δίσκο «Ανάσα».

(Νίκος): Από μικρή ηλικία θαύμαζα την φωνή και τις μουσικές του Σωκράτη Μάλαμα. Τον γνώρισα πριν από περίπου 2 χρόνια μέσω του φίλου μου και συνεργάτη μας Νίκου Μαστοράκη όπου ο Σωκράτης Μάλαμας του τραγούδησε μια δική του δισκογραφική δουλειά με τίτλο ΚΥΡΒΑ (παραγωγής της Αρτύς). Από τότε, οπότε το επιτρέπει ο χρόνος και η απόσταση, μιλάμε, συζητάμε, έχουμε ανταλλάξει απόψεις και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που γνώρισα έναν τέτοιο θαυμάσιο άνθρωπο. Το ότι τραγούδησε συνθέσεις μου ήταν ένα όνειρο ζωής για μένα και του οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ και δημόσια για αυτή την μεγάλη τιμή που μου έκανε. Δεν θεωρώ ότι είμαι κάτι σπουδαίο άλλα παρ όλα αυτά δέχτηκε να τα τραγουδήσει…. Η φωνή του, η ερμηνεία του και το πάθος του έδωσαν άλλη διάσταση στην μουσική μου.

Πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με τι μουσική; Ποια ήταν η αφορμή; Υπήρξε το μικρόβιο από μικρή ηλικία;

Από μικρή ηλικία ξεκινήσαμε και οι δυο μας 9 και 11 χρονών αντίστοιχα. Με αφορμή τα πανηγύρια του χωριού μας (Ροδιά Μαλεβυζίου στο Ηράκλειο Κρήτης) επηρεάστηκε ο Γιώργος στην αρχή και ξεκίνησε από τα 9 του χρόνια παίζοντας λύρα  και λίγο αργότερα ξεκίνησα και εγώ με προτροπή του πατέρα μας με σκοπό να κάνω παρέα μουσικά στον αδελφό μου. Πραγματικά υπήρξε το “μικρόβιο” από μικρή ηλικία και το συγκεκριμένο μικρόβιο μέχρι και σήμερα παρουσιάζει τις “παρενέργειες” του…

Ποιους καλλιτέχνες θεωρείτε ως πρότυπα σε αυτό που κάνετε; Με ποιον θα θέλατε να συνεργαστείτε στο μέλλον;

Είναι αρκετά τα μουσικά πρόσωπα που θαυμάζουμε γνωστά και μη. Τα παρακολουθούμε, τα θαυμάζουμε, τα παρατηρούμε, τα αγαπάμε, αλλά πρότυπα δεν έχουμε…
Όσον αφορά με το ποιους θα θέλαμε να συνεργαστούμε  στο μέλλον είμαστε σίγουροι πως αυτό θα φανεί στο μέλλον!

Ποια είναι η γνώμη σας για τα Talent Shows; Θα συμμετείχατε σε κάποιο;

Σίγουρα τα Talent Shows δημιουργούν μια αναγνωρισιμότητα και ένα γρήγορο προβάδισμα σε αυτόν που έχει ταλέντο και πραγματικά σε κάποιες περιπτώσεις βοηθάει. Είναι όμως συνάρτηση του τη ζητάς από τον ίδιο σου τον εαυτό. Δεν μπορούμε να εκφέρουμε κάποια συγκεκριμένη άποψη και γνώμη γιατί δεν το έχουμε ζήσει αλλά ούτε θα θέλαμε να το ζήσουμε.
Ήμασταν πάντα της άποψης πως είναι προτιμότερο να σε σπρώχνει κάποιος από κάτω για να ανέβεις κάπου οπουδήποτε παρά να σε τραβήξει κάποιος για να ανέβεις κάπου, οπουδήποτε.

 Και τέλος, πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε 10 χρόνια; Πώς και πού θα θέλατε να βρίσκεστε σε ατομικό και επαγγελματικό επίπεδο;

Το πώς φανταζόμαστε τον εαυτό μας σε 10 χρόνια λέμε να το κρατήσουμε για μας και να το συζητήσουμε ξανά μετά από 10 χρόνια… Το μόνο που πραγματικά ευχόμαστε και επιθυμούμε είναι να παραμείνουμε αγαπημένοι και δεμένοι σαν αδέλφια και σαν οικογένεια, και όλα τα υπόλοιπα μπορούν να δημιουργηθούν, αναγεννηθούν και επεκταθούν σε ότι βαθμό επιθυμούμε.
Σας ευχαριστούμε και με το καλό να τα ξαναπούμε! Υγεία σε όλους!
Γιώργος & Νίκος Στρατάκης

Σχόλια