Παίξε και μάθε ποιο συγκρότημα είσαι μέσα από ένα συναρπαστικό quiz!
Πυξ Λαξ το εναλλακτικό μουσικό συγκρότημα. Οι Πυξ Λαξ ήταν ένα μουσικό συγκρότημα, που είχε αξιοσημείωτη επιτυχία κατά τη δεκαπενταετή δισκογραφική πορεία του, έχοντας στο ενεργητικό του δώδεκα χρυσούς και πλατινένιους δίσκους. Η ονομασία τους προέρχεται από την αρχαιοελληνική γλώσσα και σημαίνει “Με γροθιές και κλωτσιές“. Δημιουργήθηκαν το 1989 και εμφανίστηκαν στη δισκογραφία το 1990 με το δίσκο “Τι άλλο να πεις πιο απλά“. Το συγκρότημα διαλύθηκε το 2004. Επανασυνδέθηκε το 2011 με μια πανελλαδική περιοδεία, ως φόρο τιμής στον Μάνο Ξυδούς. Και επανέρχεται με νέα μεγάλη συναυλία το 2018 για να γιορτάσουν την επέτειο των 30 χρόνων.
Τα βασικά μέλη του συγκροτήματος ήταν οι Φίλιππος Πλιάτσικας, ο Μπάμπης Στόκας και ο Μάνος Ξυδούς.
Στις αρχές της δεκαετίας του 90, ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Μπάμπης Στόκας, δυο παιδικοί φίλοι προερχόμενοι από τις δυτικές συνοικίες γύρω από την Αθήνα, παρέδωσαν κάποια ηχογραφημένα τραγούδια στον Μάνο Ξυδούς, ο οποίος εκείνη την περίοδο εργαζόταν σε δισκογραφική εταιρεία και με τη βοήθεια του τρίτου άρχισε να διαφαίνεται δισκογραφικά η ύπαρξη των Πυξ Λαξ. Το όνομα του συγκροτήματος δόθηκε από έναν υπάλληλο της δισκογραφικής, τον Δημήτρη Φεργάδη. Ένα χρόνο αργότερα πραγματώθηκε ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος, οι Πυξ Λαξ το εναλλακτικό μουσικό συγκρότημα ήταν γεγονός.
Το 2010, έξι δηλαδή χρόνια μετά τη διάλυση του συγκροτήματος, έφυγε από τη ζωή ένα από τα ιδρυτικά μέλη, αλλά και ο υπεύθυνος για την είσοδο των Πυξ Λαξ στην ελληνική δισκογραφία, Μάνος Ξυδούς. Ήταν εκείνος που ως παραγωγός στις αρχές, αλλά και ως ενεργό μέλος αργότερα, άφησε το δικό του μουσικό, και όχι μόνο, στίγμα στο συγκρότημα.
Το καλοκαίρι του 2011, οι Πυξ Λαξ επέλεξαν να πραγματοποιήσουν μια μικρή περιοδεία συναυλιών σε κάποιες πόλεις της Ελλάδας, συναυλίες οι οποίες θα συνέβαιναν αργότερα καθώς είχαν προηγηθεί συζητήσεις μεταξύ του Μάνου Ξυδούς και του μουσικού παραγωγού Νίκου Λώρη, επισπεύστηκαν όμως λόγω του θανάτου του Μάνου Ξυδούς ένα χρόνο νωρίτερα, με αποτέλεσμα αυτός ο κύκλος να κλείσει με αυτήν την περιοδεία, ως φόρο τιμής στον Μάνο Ξυδούς.
Σχόλια